ANKETA

PRI REŠEVANJU KRIŽANK UPORABLJAM
  K&K slovar
  druge spletne slovarje
  slovarje v knjižni obliki

Uporabniško ime:
Geslo:

THE BANANAS "TO SURF AND PROTECT"

 

 the bananasPo štirih mednarodno uspešnih in priznanih demo albumih, surf skupina The Bananas v javnost pošilja tudi svoj prvi studijski album To Surf and Protect, ki skriva 21 avtorskih skladb in je v predposlušanju že požel najboljše ocene tujih kritikov.

 

Za vse tiste, ki imate dovolj generičnih popevčic, dodajamo aktualni single »Raging El Nino«, ki bo kmalu dobil tudi pripadajoči videospot. Koncertno predstavitev plošče boste lahko doživeli v živo prihodnjo soboto, 18.10., v Orto baru.

 

The Bananas so trenutno  najvidnejši zastopniki svojega žanra pri nas. The Bananas niso šli po standardni poti prenekaterih mladih skupin, ki se najprej 'uigravajo' predvsem s tujo glasbo, temveč so v svet glasbe zakorakali samostojno že od samih začetkov, z večinoma svojo, avtorsko glasbo, ki je z zadnjim albumom dosegla vrhunec.

 

Odlične odzive pri nas je še podprlo priznanje z druge strani oceana, saj se lahko pohvalijo z odličnimi recenzijami najpomembnejših ljudi v svojem žanru glasbene industrije. Phil Dirt, najvplivnejši kritik surf rock glasbe na ameriških tleh, je vsem njihovim demo albumom podelil najvišje ocene. Posledično so njihovo glasbo posvojile tudi ameriške radijske postaje, kar je pripeljalo do ponudbe s strani ameriške založbe Golly Gee, vendar so se fantje na koncu kljub temu odločili za izdajo v domači deželi, pri založbi Street13.

 

Skupina The Bananas je zrasla pod vplivom še enih vplivnih slovenskih surf rockerjev, The Bitch Boys. Osnovana je bila leta 2002 in na Bitch Boyse jih veže več kot le prijateljska vez, saj so pod njihovim vplivom našli svoje mesto v surferskih melodijah ter z njimi tudi odigrali svoj prvi resni koncert, kje drugje kot v legendarnem, zdaj žal že preminulem, Hound Dogu. Fantje so takrat še skupaj gulili srednješolske klopi, pod vplivom profesorja za ekonomijo, kdo bi si mislil, pa so poprijeli za inštrumente. Zgodba zveni malo manj bizarno, če vemo, da jih je ekonomijo učil Robi Bilodžerič, eden od članov prve slovenske surf rock skupine Bitch Boys..

 

Od njihovega prvega samostojnega koncerta je preteklo že nekaj let. The Bananas od takrat po Sloveniji neutrudno predstavljajo svojo vizijo glasbe v obliki surf ritmov.

 

Slišali ste jih lahko na mnogih klasičnih in manj klasičnih stičiščih rocka, od večkrat nabito polnega Orto bara, Rdeče Ostrige v Škofji Loki, novomeškega Patriota, ljubljanskega Pločnika, ŠK Bled, prednovoletnega Prešernovega trga v Ljubljani, Lunaparka, kluba K4, Študentske arene, Metelkove..da jih naštejemo le nekaj. Sodelovali so tudi na odmevnem prvem surf festivalu v Sloveniji WAVE 1 (odvijal se je v AKC Kranj in pa na Študentski Areni), koncertirali na Wheelsmanii, prvem zboru oldtimerjev in ameriških avtomobilov pri nas, Brucovanju na Gospodarskem razstavišču,..

 

Kar se tiče samega ustvarjanja glasbe, so The Bananas hiperaktivni, a brez skrbi, s pozitivno konotacijo. Že septembra 2002, le nekaj mesecev po nastanku skupine, so posneli prvi, 22 minutni demo album z naslovom »Staaarrii«, na katerem so od desetih skladb že štiri lastne,avtorske. Njihov drugi demo album, plod kreativnega ustvarjanja in užitkov ob igranju surf glasbe, z naslovom »Greasy Peel« vsebuje 15 skladb (10 avtorskih) kar se prevede v dobrih 40 minut odličnega surfa.

 

Njihov tretji demo album »Tsumoning Tsunami«, je luč sveta ugledal julija 2004.

 

Sedaj pa na prodajne police prihaja njihov prvi studijski plošček z naslovom »To Surf And Protect«, ki je brez dvoma najzanimivejša surf odiseja skupine The Bananas do sedaj.

 

Surf rock skupino The Bananas sestavljajo:

 

Matevž »Marcel« Perovšek  - bas

Igor Nadles -  kitara

Tadej Kovačič - kitara

Tine Horvat - bobni